Skip to main content

Kthehuni në listën e plotë të lajmeve

TAP Rikonstrukton Ujësjellësin e Mbrostarit

26 prill 2018

Fier, Shqipëri. Gazsjellësi Trans Adriatik (TAP) përfundoi gjatë muajit Mars rikonstruksionin e ujësjellësit të Mbrostarit në Bashkinë e Fierit. Ujësjellësi i ri, një investim prej 556’500 eurosh, tashmë i shërben rreth 10’500 banorëve të 6 fshatrave të kësaj zone.

 

Rikonstruksioni i ujësjellësit të Mbrostarit i ka dhënë zgjidhje problemit me mungesën e ujit në rubinetet e fshatrave Petovë, Makaj, Verri, Kallm, Mojalli dhe Mbrostar. Falë investimit të TAP, i gjithë rrjeti mëparshëm i amortizuar është zëvendësuar nga e para me tubacion polietileni. Gjithashtu, për të rritur kapaciteti furnizues i ujësjellësit, janë  hapur dy puse të reja dhe është rehabilituar depo e ujit në Petovë.

Lindita Sotiri, Këshilltare në Ministrinë e Infrastrukturës dhe Energjisë për Çështjet e Ujit tha: “Falë këtij investimi iu dha zgjidhje një problemi të kahershëm të këtij komuniteti. Jam e bindur që investime të ngjashme do të kemi edhe në të ardhmen jo vetëm në Bashkinë e Fierit por edhe në bashkitë e tjera përgjatë gjurmës së TAP në Shqipëri.  Ministria e Infrastrukturës dhe Energjisë do të mbështesë investimet e TAP që ndikojnë në përmirësimin e kushteve të jetesës së komuniteteve.”

Drejtori i Ujësjellësit të Mbrostarit, Pirro Ndreu, lidhur me këtë rikonstruksion u shpreh: “Pas shumë vitesh mund të themi që e kemi zgjidhur problemin me mungesën e ujit në shtëpitë e fshatrave të kësaj zone. Madje për disa shtëpi të fshatit Kallm është hera e parë që uji u vjen në rubinetet e shtëpisë. Për këtë i jemi shumë mirënjohës TAP.”

Menaxheri i Përkohshëm i TAP për Shqipërinë, Michele Elia gjatë përurimit të ujësjellësit të Mbrostarit u shpreh: “TAP po mbështet zhvillimin e komuniteteve përgjatë gjurmës së gazsjellësit me një sërë investimesh në infrastrukturë. Ujësjellësi i Mbrostarit është një prej investimeve Sociale dhe Mjedisore në Bashkinë e Fierit që i përmirësoi jetesën mbi 10’000 banorëve. Edhe në të ardhmen, në partneritet me Ministrinë e Infrastrukturës dhe Energjisë dhe qeverisjen vendore ne do të jemi në krah të zhvillimit të komuniteteve.”

Ujësjellësi i Mbrostarit ka një rrjet tubacioni prej rreth 13 kilometrash. Në përbërje të ujësjellësit janë 2 puse me kapacitet total prej 1’200 m3/ditë, 1 depo uji me kapacitet 250 m3 dhe ambientet e trajtimit të ujit të pijshëm, përfshirë sistemi automatik i klorinimit. Rikonstruksioni i plotë i ujësjellësit të Mbrostarit është pjesë e Investimeve Sociale dhe Mjedisore të TAP në Shqipëri. Ky është një projekt krejtësisht i financuar nga TAP, duke përfshirë punimet, supervizimin dhe kontratën e menaxhimit.

Punimet për rikonstruksionin e ujësjellësit të Mbrostarit zgjatën afërsisht 6 muaj dhe për realizimin e tyre u punësuan rreth 50 persona. Zbatimi i projektit u realizua nga shoqëria ndërtuese shqiptare Albstar e supervizuar nga shoqëria Abkons, që është kontraktori i TAP për menaxhimin e Investimeve Sociale dhe Mjedisore në Shqipëri. 

 

  Investime Sociale dhe Mjedisore të Përfunduara

 

Investime Sociale dhe Mjedisore në Zhvillim e Sipër

  • Rikonstruksioni i Muzeut Gjon Mili, Korçë.
  • Raundi i tretë  i programit të praktikave profesionale për studentët.
  • Rikonstruksioni i shkollës 9-vjeçare ‘’3 Dëshmorët’’, fshati Pobrat, Ura Vajgurore.
  • Ndërtimi nga e para i kopshtit të fshatit Pashalli, Ura Vajgurore.
  • Ndërtimi nga e para e shkollës "Lluke Mita", fshati Konisbalte, Ura Vajgurore.
  • Rikonstruksioni i shkollës 9-vjeçare në fshatin Veterrik, Berat.
  • Ndërtimi  nga e para i kopshtit në fshatin Dyshnik, Berat.
  • Ndërtimi  nga e para e shkollës i shkollës "Xhemal Çekini", Uznovë, Berat.
  • Rikonstruksioni i kopshtit Nr.1, Çorovodë, Skrapar.

 

FUND

Rreth Gazsjellësit Trans Adriatik (TAP)

TAP-i do të transportojë gaz natyror nga fusha gjigante e Shah Denizit II, në Azerbajxhan, në Evropë. Tubacioni, i gjatë 878 km, do të lidhet me Gazsjellësin Trans Anatolian (TANAP) në kufirin turko-grek, në Kipoi, duke kaluar përmes Greqisë, Shqipërisë dhe detit Adriatik, përpara se të mbërrijë në brigjet e Italisë së Jugut.

Rruga që përshkon TAP-i mund të lehtësojë furnizimin me gaz të disa vendeve të Evropës Juglindore, përfshirë Bullgarinë, Shqipërinë, Bosnjën dhe Hercegovinën, Malin e Zi, Kroacinë dhe të tjera vende. Dalja në tokë e TAP-it, në Itali, ofron mundësi të shumta për transportimin e mëtejshëm të gazit natyror të Kaspikut në disa nga tregjet më të mëdha evropiane, si Gjermania, Franca, Britania e Madhe, Zvicra dhe Austria.

TAP-i do të nxisë zhvillimin ekonomik dhe krijimin e vendeve të punës përgjatë rrugës së tubacionit; ai do të jetë një burim i madh i investimeve të huaja direkte dhe kjo nuk varet nga grante apo subvencione. Pas shitjeve të para të gazit në Gjeorgji dhe Turqi, të synuara për fund-vitin 2018, prurjet e para në Evropë do të fillojnë përafërsisht me fillim-vitin 2020.

Aksionarët e TAP-it janë BP (20%), SOCAR (20%), Snam S.p.A. (20%), Fluxys (19%), Enagás (16%) dhe Axpo (5%).

Kontakt për Median: agim.fjolla@tap-ag.com

Më shumë rreth TAP: Twitter | Facebook | Instagram | YouTube