Skip to main content

2014 Histori mbi TAP-in

Çdo ditë TAP-i dhe kontraktorët e tij përfshihen nga qindra komunitete vendore përgjatë gjurmës së gazsjellësit në Greqi, Shqipëri dhe Itali. Dëshirojmë të ndajmë me ju disa nga raportet për punën në terren dhe t’ju themi diçka për përballjet tona me njerëzit që takojmë. 

 

Energjia - Sfida E Së Ardhmes

Energjia - Sfida E Së Ardhmes

10 nëntor 2014

Panairi i Energjisë, "Energjia, sfida e së ardhmes" u organizua në Tiranë më 7 - 9 Nëntor 2014 nga Qendra “TIRANA EXPO ” në bashkëpunim me Ministrinë e Energjisë dhe Industrisë. Qëllimi i këtij aktiviteti ishte zhvillimi i mëtejmë i sektorit të energjisë dhe të ndihmojë aktorët e energjisë të shkëmbejnë përvojat dhe mundësitë e tyre për zhvillimin e mëtejshëm të këtij sektori.

Gemisti, kufiri Turko-Grek

Gemisti, kufiri Turko-Grek

23 qershor 2014

Zonja Evangelia mban mend herën e fundit në vitin 2005 që një projekt gazsjellës madhor shkoi në afërsi të fshatit të saj që sheh kufirin. Punonjësit frekuentonin kafenenë e saj tradicionale në pushimet mes turneve dhe dëgjonin muzikë në radion e saj të vjetër. Për Gemistin ai Interkonektor midis Turqisë dhe Greqisë nënkuptonte punë, prestigj dhe miq të rinj.

Kleisoura, Greqi

Kleisoura, Greqi

23 qershor 2014

Znj. Georgia është një gazetare me përvojë në Athinë, që punon për kanalin televiziv Action 24. Familja e të afërmit e saj jetojnë në Kleisoura, një fshat afër qytetit të fundit madhor grek përpara se TAP- të kalojë kufirin greko-shqiptar. Znj. Georgia ka ndjekur për vite progresin e projektit dhe është e ndërgjegjshme për përfitimet dhe për sfidat e tij. Kështu që kur nisën shqetësimet në nivelin e komunitetit vendor mbi çështjet e mundshme shëndetësore, të sigurisë dhe të jetesës të lidhura me projektin, ajo bëri çka është e natyrshme për një gazetare profesioniste dhe kontaktoi TAP-in për të bërë pyetjet, të cilat ishin sjellë në vëmendjen e saj.

Verga, Greqi

Verga, Greqi

23 qershor 2014

Z. Panagiotis ka kultivuar për vite vreshta në luginën e gjelbër të Vergas në veriperëndim të Greqisë. Ai planifikon të ndërtojë një kantinë vere për të shitur prodhimin dhe për t’ia lënë biznesin familjes së tij. Kështu që kur dëgjoi se TAP-i do t’ia ndërpriste vreshtin, pa dyshim që ishte i shqetësuar dhe kishte frikë se kjo mund të thoshte se planet e tij afatgjata kishin marrë fund. Por, me gjithë shtytjet nga fqinjët për ta përshkallëzuar çështjen, për të ngritur flamujt e zi dhe për të planifikuar një protestë në shkallë të gjerë, ai me një letër ia drejtoi ankesën e tij drejtpërsëdrejti TAP-it.

Skydra, Greqi

Skydra, Greqi

23 qershor 2014

TAP-i ka hapur 25 zyra kadastrale (regjistrim toke), anketimi dhe informacioni teknik përgjatë gjurmës së gazsjellësit në veri të Greqisë, dhe ka zhvilluar më shumë se 100 takime publike si pjesë e politikës së tij të përfshirjes së vazhdueshme. Në Skydra, Maqedonia Qendrore, Nënkryetarja e Bashkisë Znj. Katerina shprehu shqetësime serioze për ndikimet e mundshme negative në komunitetin e saj kur mori mikrofonin përpara 40 personave në një takim të tillë me komunitetin. Shqetësimet e saj vinin nga historitë e rrëfyera në media, të cilat kishin qarkulluar dhe kishin hedhur hije frike në lidhje me sigurinë e gazsjellësve të gazit natyror.

Komuna Potom

Komuna Potom

23 qershor 2014

Në këtë zonë të thellë në Shqipëri, kontraktorët e TAP-it po kryenin anketimet e Censusit dhe Inventarit të Aseteve me një ekip profesorësh nga Universiteti Bujqësor i Tiranës. Një ditë, ata ndaluan në një lokal fshati për drekë.

Bogovë

Bogovë

23 qershor 2014

Ekipet teknike të TAP-it organizuan atje një takim me përfaqësues të drejtorive të ndryshme të qeverisjes vendore, me synimin për të marrë miratimin e tyre për projektin. Takimet u mbyllën me sukses. Të gjitha çështjet ishin diskutuar, marrëdhëniet ishin forcuar dhe shqetësimet kishin marrë përgjigje.

Bashkia Berat

Bashkia Berat

23 qershor 2014

Abkonsi, një kontraktor i TAP-it, kishte organizuar një takim me Presidentin e Shoqatës së Bletërritësve, Z. Selam. Ata menduan se takimi do të ishte i shkurtër, jo formal, për të diskutuar disa çështje, për të këmbyer mendime për disa pikëpamje dhe për t’iu përgjigjur pyetjeve.

Rrethi Përmet

Rrethi Përmet

23 qershor 2014

Kur ekipi i TAP-it u nis të vizitonte rrethin e Përmetit në Jug-Lindje të Shqipërisë, atyre u thanë që zona ishte tepër e thellë, dhe se në atë zonë vetëm shumë pak njerëz jetonin. Fshati i izoluar ishte tre orë larg me makinë dhe një orë në këmbë, ai fshat ishte i ndarë në dy lagje dhe shumë i vështirë për t’u arritur.

San Foca

San Foca

23 qershor 2014

Peshkimi është një nga veprimtaritë kryesore ekonomike në San Foca dhe një traditë e lashtë e banorëve vendas

San Foca

San Foca

7 qershor 2014

Në prill të vitit 2014, makineria Skate III u kthye në San Foca për të kryer anketimin e fundit gjeo-teknik në afërsi të bregut të detit.